De kitten checklist

De kitten-checklist

(Indicatie lijst!!)

Waar u een kitten ook koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u het kitten beter niet kopen, zelfs al ziet het diertje er nog zo schattig uit! U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen. U moet letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn. Het is bovendien belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. In de kitten-checklist vindt u de belangrijkste zaken opgenoemd. Print deze uit en neem hem mee als u gaat kijken!

Wees niet verbaasd als de fokker u bij het bezoek vraagt om uw handen te desinfecteren voordat u het kitten aanraakt. Dit is ter bescherming van de dieren en is een acceptabele en verantwoordelijke gewoonte onder fokkers. Vermijd ook het bezoek van meerdere fokkers op één dag, omdat u op deze manier infecties van het ene kitten naar het andere kunt overbrengen.

Hoeveel nestjes zijn er aanwezig?

 

Een fokker moet veel tijd en energie stoppen in het begeleiden van kittens. Ze moeten allerlei dingen leren en goed gesocialiseerd worden. Als een fokker veel nestjes tegelijk heeft, is die begeleiding vaak niet goed mogelijk. Een fokker die serieus met socialisatie bezig wil zijn, heeft daarom maar één of een beperkt aantal nestjes tegelijk. Wie veel nestjes tegelijk fokt, heeft personeel nodig dat zich bewust en systematisch bezig houdt met de socialisatie van de kittens.

 

Is de moederpoes aanwezig?

 

Vraag de fokker of het mogelijk is om de moeder en eventueel de vader van de kittens te zien. Veel fokkers maken gebruik van katers van andere fokkers, dus wees niet ongerust als dit het geval is en de kater niet getoond kan worden. De moederpoes moet wel aanwezig zijn en de fokker moet niet aarzelen om deze te tonen.

Het is voor de opvoeding van de kittens heel belangrijk dat ze van hun moeder van alles leren. Zij leert de kittens hoe ze zich moeten gedragen, dat ze niet te hard mogen bijten en krabben en wat normaal kattengedrag is. Let daarom ook op hoe de moederpoes zich gedraagt. Ze zou niet angstig of agressief op uw komst moeten reageren. Juist omdat de kittens zoveel van hun moeder leren, is het belangrijk dat de moeder goed gesocialiseerd is!

Wanneer de moederpoes een groot nest heeft grootgebracht, is ze mogelijk niet in een optimale conditie. Sommige poezen stoppen al hun energie in de melk voor hun kittens en worden erg dun ondanks dat ze een hoogwaardige voeding krijgen. Langharige poezen zijn soms bij de trimmer geweest, zodat in ieder geval aan de onderzijde de vacht kort is. Afgezien hiervan hoort de poes, net als de kittens, er schoon en gezond uit te zien. 

Koop geen kittens als de moederkat niet aanwezig is. Wanneer er hiervoor redenen genoemd worden (bijvoorbeeld dat de moederpoes naar de dierenarts is), vraag dan om een andere keer terug te mogen komen, als de moeder wél aanwezig is. Hou er rekening mee dat kittens wettelijk pas na zeven weken bij hun moeder weg mogen. Dit wettelijk minimum is niet altijd de beste keuze. In veel gevallen is het beter als een kitten langer bij de moeder blijft. Tinley heeft hiervoor een Kittenkompas ontwikkeld.

 

Ligt het nest in huis?

 

Vraag waar het kitten opgroeit. Is dat binnenshuis, in een cattery, of in huis met continue aandacht van de fokker? Kittens die buiten opgroeien komen soms weinig in contact met mensen en leren ook niet wat normale huiselijke activiteiten zijn. Ze kunnen angst en gedragsproblemen ontwikkelen als ze later binnenshuis moeten gaan wonen. Ook kittens afkomstig uit een cattery vinden het soms lastig om zich aan te passen aan een normale huiselijke omgeving. Het meest ideale is daarom als de kittens in huis opgroeien en veel in aanraking komen met wat ze later in hun leven tegen zullen komen. Aanraken, aaien en optillen, maar ook tanden poetsen en nagels knippen zijn prima aan te leren als een kitten nog jong is. Bovendien leren de kittens binnenshuis te wennen aan zaken als de stofzuiger en andere huiselijke geluiden, omgang met kleine kinderen en de komst van bezoek.

 

Is het schoon?

 

Katten zijn van nature hygiënisch en schoon aangelegd. De moederpoes zal het nest daarom zelf ‘schoon’ houden. Ze helpt de kittens met wassen, plassen en poepen en ruimt de ontlasting zelf op. Het is echter wel belangrijk dat de fokker het nest ook schoon houdt. Er moet bovendien een schone kattenbak staan.

Vraag of u het kitten vast mag pakken. Is het kitten in een goede gezondheid en conditie? Heeft het heldere, open ogen en reageert het alert? De grootte en het gewicht zijn afhankelijk van het ras, maar het kitten moet stevig en goed bedekt aanvoelen. Een gezond kitten niest niet en heeft geen slijmerige uitvloeiing uit zijn oogjes of neus. De oortjes horen schoon en vrij van oorsmeer te zijn, evenals de anus die schoon hoort te zijn en geen tekenen van diarree mag vertonen. De vacht hoort schoon te zijn en geen tekenen van parasieten te vertonen, zoals schilfers, korstjes of kale plekken. Om het kitten te controleren op vlooien kunt u kijken of er zich zwarte vuiltjes, vlooienpoepjes, in de vacht bevinden. Kale plekken in de vacht kunnen duiden op een schimmelinfectie.

 

Hoe reageren de kittens op bezoek?

 

Vraag of u het hele nest mag bekijken. U kunt dan beoordelen hoe sociaal en gezond de kittens zijn. Kittens die gewend zijn aan mensen en goed gesocialiseerd worden, zijn onderzoekend, vriendelijk en speels en reageren niet angstig op bezoek. Bovendien zijn ze gewend om opgepakt te worden. Speel met het kitten om te kijken hoe het reageert.

Als de kittens zich verschuilen, wegkruipen, zich niet laten aanraken en niet laten oppakken, dan kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een meer gesocialiseerd kitten. Angstige katten zijn vaak niet zo geschikt als huisdier, zijn soms onbenaderbaar en niet te borstelen.

 

Hoe reageren de kittens op geluiden?

 

Een goed gesocialiseerd kitten is gewend aan de normale huisgeluiden, zoals het dichtgaan van een deur of het geluid van de telefoon. Bij onbekende geluiden mag een kitten best even schrikken, maar ze moeten wel snel weer herstellen en doorgaan met spelen, slapen of de bron van het geluid gaan onderzoeken.

 

Hebben de kittens een inentingsbewijs? Zijn ze gechipt?

 

Vraag de fokker of zijn katten vrij zijn van kattenleukemie (Feline Leukemievirus (FeLV)) en kattenaids (Feline Immunodeficiëntievirus (FIV)). Verantwoordelijke rasfokkers hebben hun katten laten testen op deze ziekten en kunnen u garanderen dat uw nieuwe kitten negatief zal zijn bij een test op deze aandoeningen. Veel incidentele fokkers zullen hun dieren niet getest hebben. Informeer in die gevallen naar de manier waarop die katten gehouden worden. Bij een ongecastreerde kater die buiten mag rondzwerven, is de kans groter dat hij kattenaids oploopt. Als zo’n kater de vader van het nest is, is het verstandig hier rekening mee te houden!

Kittens kunnen gevaccineerd worden tegen nies- en kattenziekte. Een enkele inenting is niet voldoende, er zijn altijd vervolgvaccinaties nodig. De eerste vaccinaties worden meestal gegeven als de kittens negen weken oud zijn. Deze inentingen moeten dan herhaald worden als de kittens twaalf weken oud zijn. De dierenarts zal voor de kittens een vaccinatieboekje of dierenpaspoort invullen, dit is het bewijs dat ze inderdaad gevaccineerd zijn.

Wanneer u een raskitten koopt, zal deze pas op een leeftijd van dertien weken naar een nieuw baasje mogen. In dat geval zal het kitten als het goed is zowel de eerste als de vervolgvaccinaties gehad hebben. Rasloze kittens worden tegenwoordig steeds vaker ook langer aangehouden, maar wettelijk bezien mogen kittens vanaf de leeftijd van zeven weken bij de moederpoes weg. In dat geval zullen de kittens nog helemaal niet gevaccineerd zijn.

Kittens kunnen al vroeg besmet raken met wormen. Het is daarom verstandig dat zowel de moederpoes als de kittens regelmatig ontwormd worden. Vraag aan de fokker of de kittens ontwormd zijn en wanneer dat heeft plaatsgevonden. Het advies is om kittens te ontwormen op een leeftijd van drie, vijf en zeven weken leeftijd, en vervolgens iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn. Daarna is het advies om in ieder geval viermaal per jaar te ontwormen.

Hoewel het voor katten niet verplicht is, is het wel verstandig om ze te laten chippen en registreren. Vraag of de fokker de kittens heeft laten chippen. Bij een gechipt kitten is het mogelijk om te controleren of de inentingspapieren inderdaad bij dat specifieke kitten horen. Meer informatie over chippen en registreren vindt u op www.chipjedier.nl.

 

Zijn de ouderdieren gecheckt op (erfelijke) afwijkingen en zijn daar officiële papieren van?

 

Bij katten kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen, zoals bijvoorbeeld de hartafwijking cardiomyopathie. Sommige aandoeningen komen bij bepaalde rassen vaker voor. Het is dan belangrijk dat er bij het fokken rekening gehouden wordt met de in het ras voorkomende aandoeningen. Verdiep u hier van te voren in en vraag informatie op bij de rasvereniging. Sommige rasverenigingen adviseren of verplichten hun fokkers om voor bepaalde aandoeningen een test uit te voeren. Vraag in dat geval na of deze tests ook zijn uitgevoerd bij de beide ouderdieren. Op die manier is de kans veel kleiner dat uw kitten zo’n erfelijke aandoening zal krijgen.

Vraag de fokker ook naar mogelijke gebreken bij het kitten. Denk hierbij aan een onjuiste stand van het gebit, of een katertje met maar één ingedaalde testikel. Vraag naar de gevolgen van het gebrek en of ingrijpen door een dierenarts noodzakelijk is. Is dit laatste het geval, maak dan een afspraak over een bijdrage in de kosten hiervan. Als u met uw kitten naar shows wilt, is het belangrijk om te weten of deze gebreken van invloed zijn op de showresultaten.

Bij rasloze kittens wordt meestal niet getest op dergelijke aandoeningen. In dat geval is het verstandig om het kitten eerst door een dierenarts te laten bekijken voor een gezondheidscheck.

 

Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?

 

Een goede fokker wil dat zijn kittens bij een geschikte nieuwe eigenaar komen. Hij zal u dus dingen vragen over uw situatie en u uitgebreide (ras) informatie over de kittens geven. Hij wil dat u een goede keuze maakt en dat het kitten en u een goede combinatie vormen. Ook is een goede fokker begaan met het welzijn van de kittens en zal hij zijn best doen om de overgang naar een ander thuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat u onder andere informatie krijgt over hoe u met het kitten om moet gaan en wat u in het begin het beste kunt voeren. Het is belangrijk om uw kitten in eerste instantie de door de fokker aanbevolen voeding te geven, omdat een plotselinge voerverandering kan leiden tot maag darmproblemen als diarree.

Vraag bij een raskat of u de stamboom van het kitten in mag zien. Vraag of het kitten al is ingeschreven of ingeschreven kan worden. Neem voor meer details over inschrijving in het stamboek contact op met de betreffende raskattenvereniging.

Het is fijn als u, ook na de koop, mag bellen als u vragen heeft.

Krijgt u de indruk dat de fokker alleen geïnteresseerd is in het sluiten van de deal, is hij niet geïnteresseerd in waar de kittens terecht komen en krijg u weinig informatie mee, dan kunt u hier beter geen kitten kopen.

 

Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek?

 

Koop geen kitten op plaatsen waar meerdere mensen zich tegelijk staan te verdringen om de kittens om er eentje uit te kiezen. U voelt zich misschien gehaast om er een te kiezen, bang dat ze ‘op’ zullen zijn, en u kunt niet met uw vragen terecht.

U mag van de fokker verwachten dat hij rustig de tijd neemt om u de kittens te laten zien, uw vragen beantwoordt en iets over de afzonderlijke kittens kan vertellen. Laat u niet opjagen om een beslissing te nemen. De meeste fokkers vinden het prima als u nog even wilt nadenken over de aanschaf van het kitten, sommige staan er zelfs op. Het gaat tenslotte om een langdurige relatie met een kitten waar u vele jaren voor zult gaan zorgen.

 

Kunt u meerdere keren komen kijken of moet u meteen beslissen?

 

Bij verantwoorde adressen zijn er geen ‘speciale aanbiedingen’ waarbij u meteen moet beslissen of u het kitten meeneemt.

Het is veel prettiger als u meerdere keren naar het nest kunt komen kijken en rustig na kunt denken of u inderdaad een kitten uit dit nest zou willen kopen. Als u een kitten wilt van een ras waarvoor een wachtlijst bestaat, schrijft u zich vaak vooraf in. Toch moet u er altijd nog onderuit kunnen als u alsnog besluit een kitten niet te willen kopen. Omgekeerd kan een goede fokker ook besluiten een bepaald kitten niet aan u ‘toe te kennen’, omdat hij vindt dat u en dat kitten niet de ideale match zijn.

Zorg dat zowel u als de fokker een goed gevoel heeft bij de aan- en verkoop van het kitten. Als u twijfelt of het kitten wel precies is wat u zoekt, aarzel dan niet om dit te vertellen. De fokker weet dan dat het kitten nog beschikbaar is en slaat niet direct andere verzoeken om informatie af. Als u aan de andere kant het kitten juist graag wilt hebben, reserveer het kitten dan tot het oud genoeg is om de fokker te verlaten.   

 

Is er een duidelijk koopcontract?

 

Om te kunnen bewijzen dat een kat van u is, heeft u niet genoeg aan bijvoorbeeld een dierenpaspoort of een chip die op uw naam geregistreerd staat. U moet het aankoopbewijs kunnen tonen. Daarbij is het heel verstandig om een echt koopcontract te vragen waarin duidelijk staat wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn en dat het kitten ook inderdaad uw eigendom wordt. Dat laatste klinkt vreemd, maar er zijn constructies waarbij u als het ware ‘pleeggezin’ wordt van een kitten en de fokker of het asiel eigenaar blijft. Ook kan het zijn dat er in het contract wordt gesteld dat u een kitten verplicht moet laten castreren of juist verplicht een keer ter beschikking moet stellen van de fok. Let daarom goed op of er geen dingen in het contract staan die u niet wilt.

Als het kitten nog te jong is om mee te nemen, kan de fokker om een voorschot vragen om de koop veilig te stellen. Dit wordt veel gedaan, maar vraag wel altijd een schriftelijk bewijs van de aanbetaling, waarbij de volledige details van het kitten dat u gereserveerd heeft worden vermeld. Vraag of de aanbetaling kan worden teruggestort als u zich mocht bedenken.

 

Bij twijfel: niet doen!

Ook al voldoen kitten en fokker aan de hele checklist, let ook op uw eigen gevoel. Als u twijfelt kunt u beter niet kopen. U heeft er niets aan als e een heel kattenleven lang spijt heeft van uw aankoop!